070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Basti / Klysma

Basti, een Ayurvedische Klysma (darmspoeling)

Basti is een klysma (enema therapie) met Ayurvedische kruiden die als doel heeft de dikke darm schoon te maken en te ontgiften als ook de overtollige vata uit te drijven. De dikke darm is de belangrijkste zetel van vata en een teveel aan vata is de bron van de meeste voorkomende ziekten. Ayurvedische basti omvat het via de rectum naar de dikke darm binnenbrengen van kruidenmengsels (op sesamolie basis) en kruidenpreparaten in vloeibare vorm. Basti is de meest effectieve behandeling bij vata aandoeningen. Het verlicht constipatie, buik, chronische koorts, koude, seksuele stoornissen, nierstenen, hart pijn, rugpijn, ischias en andere pijn in de gewrichten. Andere vata aandoeningen zoals artritis, reuma, jicht, spierkrampen en hoofdpijn kunnen ook worden behandeld met Basti. Vaak is het dan wel noodzakelijk om verschillende klysma’s over een bepaalde tijd toegediend te krijgen. 

Vata staat bekend als een zeer actief beginsel in de pathogenese. Als we vata tijdens (langdurige) behandeling onder controle kunnen krijgen dan opent zich weg na de oorzaak en het genezen van vele ziekten.

Vata is de belangrijkste ethologische factor in de manifestatie van ziekte. Het is de drijvende kracht achter de verwijdering en het behoud van ontlasting, urine, gal en andere uitwerpselen. Vata is voornamelijk gevestigd in de dikke darm, maar ook botweefsel (asthi dhatu) is een zetel van vata. Het slijmvlies van het colon is gerelateerd aan de buitenste laag van de botten (periosteum), waarbij het de botten voedt. Dus voor een goed effect op zowel darmen als botten (asthi dhatu) is het van belang dat de medicatie rectaal toegediend dient te worden waarbij het dan de vata aandoeningen in de diepere weefsels corrigeert.

Er zijn volgens traditionele teksten acht hoofdtypen basti, elk met hun eigen indicaties en contra-indicaties zoals hieronder aangegeven.

  1. Anuvasana (olie klysma) wordt gebruikt in pure vata aandoeningen en wanneer een persoon die teveel honger of droogte in verband met vata onevenwichtigheden.
  2. Niruha-Asthapana (afkooksel klysma) wordt gebruikt, onder andere voorwaarden, voor de evacuatie van vata, zenuwziekten, gastro-intestinale vata voorwaarden, jicht, koorts bepaalde voorwaarden, bewusteloosheid, bepaalde voorwaarden urine, eetlust, pijn, maagzuur en hart-en vaatziekten.
  3. Uttara Basti (via de plasbuis of vagina met mannen met vrouwen) wordt gebruikt voor geselecteerde sperma en ovulatie aandoeningen en voor een aantal problemen met pijn bij het plassen of blaasontsteking. Dit is niet worden gebruikt voor iemand met diabetes.
  4. Matra Basti (dagelijks olie klysma) wordt gebruikt door iemand die uitgemergeld door overwerk of te veel beweging, te veel zwaar tillen, lopen te lang van een afstand, te veel seksuele activiteit of iemand met chronische aandoeningen vata. Het hoeft niet gepaard te gaan met een strikte dieet beperking of dagelijkse routine en kan worden toegediend, in de passende gevallen, in alle seizoenen. Het geeft kracht, bevordert het gewicht en helpt bij de eliminatie van afvalstoffen.
  5. Karma Basti (schema van 30 bastis).
  6. Kala Basti (schema van 15 bastis, 10 olie + 5 afkooksel).
  7. Yoga Basti (schema van 8 bastis, 5 olie + 3 afkooksel).
  8. Bruhana Basti (voedingswaarde klysma) wordt gebruikt voor het verstrekken van diepe voeding in bepaalde omstandigheden. Traditioneel zijn zeer voedzame stoffen zijn gebruikt, zoals warme melk, vlees bouillon, beenmerg soep en kruiden zoals Shatavari of Ashwagandha.

In Karma, Kala en Yoga Bastis, is het beter om beide soorten Basti geven in combinatie en niet de olie-en afkooksel afzonderlijk. De voorwaarden waaronder deze worden aanbevolen te gedetailleerd om hier te vermelden. In het algemeen zijn de indicaties en contra-indicaties die van toepassing zijn bij Basti hier ook van toepassing.

Basti wordt aanbevolen bij: constipatie, lage rugpijn, jicht, reuma, ischias, artritis, zenuwaandoeningen, vata hoofdpijn, vermagering, musculaire atrofie.

Basti wordt afgeraden bij (omvatten maar zijn niet beperkt tot de volgende):
Enema therapie mag niet worden gebruikt als de patiënt last heeft van diarree, bloeden van het rectum, chronische indigestie, kortademigheid, diabetes, koorts, vermagering, ernstige anemie, longtuberculose, ouderdom of voor kinderen onder de leeftijd van zeven jaar.

Voor olie klysma’s: diabetes, obesitas, indigestie, een lage agni, vergrote lever of milt, bewusteloosheid, tuberculose en hoesten. voor afkooksel klysma: zwakte, hikken, aambeien, ontsteking van de anus, aambeien, diarree, zwangerschap, ascites, diabetes en een aantal voorwaarden met betrekking tot pijnlijke of moeilijke ademhaling.
Voor voedings-klysma’s: diabetes, obesitas, lymfatische obstructie, ascites. voor plasbuis of vagina klisma’s: diabetes

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.