070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Uw natuurlijke constitutie (Prakruti)

In de Ayurvedische leer gaat veel aandacht uit naar het kernbegrip Dosha wat vertaald vanuit het Sanskriet betetekent “dat gegeven wat verandert”. Heeft men het in de Ayurveda over Tri-Dosha dan heeft men het over de drie principes Vata-dosha, Pitta-dosha en Kapha-dosha. Deze drie dosha’s zijn opgebouwd uit de vijf grofstoffelijke elementen (Maha-Pancha-Bhuta’s) namelijk: ether, lucht, vuur, water en aarde. De constitutie van ieder mens en is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van deze 3 dosha’s. In principe zijn er volgens Ayurveda zeven dosha-typen: drie mono-typen (hierbij is vata, pitta of kapha overheersend), twee duo combinatie-typen (hierbij overheersen er twee dosha’s; vata-pitta, pitta-kapha, of kapha-vata), en ééngelijke-type (vata, pitta en kapha in gelijke delen). Ieder individu heeft dus een unieke combinatie van deze drie dosha’s. Een perfecte mens in balans is een mens die een Vatta-Pitta-Kapha-type is waar elke Dosha in even grote mate aanwezig is. Als de Dosha’s uit balans zijn is de persoon uit balans en dan wordt deze vatbaar voor ziekte. Iemand terug in balans krijgen is te verwezenlijken door een wijziging in de levensstijl aan te brengen waarbij yoga, voeding, kruiden, massage en andere zelfreiningsmogelijkheden een belangrijke rol spelen.

Als Vata de overhand heeft in de (geboorte) constitutie is de persoon vaak dun en licht gebouwd en is deze persoon meestal snel in denken en handelen, verandering is dan ook een prominente factor in een leven waar de vata-dosha overheersend is. Wanneer vata in evenwicht is, kan men creatief, enthousiast en levendig zijn. Maar als Vata te hoog en uit balans raakt, zal deze persoon makkelijk angst, slapeloosheid of een onregelmatige spijsvertering ontwikkelen. Als in de (geboorte) constitutie de Pitta-dosha domineert is men vaak atletisch gebouwd en zijn de spieren goed ontwikkeld. Men staan met passie in het leven, is ambitieus, slim, moedig en vastberaden. In evenwichtig zijn deze personen warm, intelligent en goede leiders. Uit balans wordt een Pitta-type kritisch, prikkelbaar en agressief. Zij die een prominente Kapha constitutie hebben zijn vaak zwaar gebouwd, stabiel van geest en ontspannen. In balans zijn de personen bedachtzaam, zachtaardig en loyaal. Uit balans kan teveel aan kapha lijden tot gewichtstoename, congestie en gezonde verandering in de weg staan. Dankzij de Ayurvedische principes, kunnen we met een verstandige (mentale) levenshouding de lichaamsnatuur (basisconstitutie) positief beïnvloeden. Het stelt ons in staat betere en geschikte keuzes in ons leven te maken die ons helpen bewuster en gezonder in het leven te staan. Met behulp van deze Ayurveda test (constitutie test) kunt u redelijk eenvoudig uw eigen natuurlijke constitutie (prakruti) bepalen.

LET WEL OP!!! Deze test is er voor bedoelt om een indicatie te geven, voor het exact bepalen van uw constitutie adviseren wij u een consult te nemen bij een gediplomeerd Ayurvedische arts (GAMS) of een Ayurvedic Practitioner®. Een Ayurvedische arts is beter in staat om objectief te oordelen welke persoonskenmerken voor u van toepassing zijn. Bij AGN vindt er bij een Ayurvedisch consult een polsdiagnose plaats. Mede door deze polsmeting wordt de bepaling van uw constitutie betrouwbaar. Bel voor het maken van een afspraak 070 319 25 46.