070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Shirodhara

Shirodhara (hoofdbehandeling)

Geestontspannende, stressverlichtende, reinigende en verjongende therapie.

Shiro betekent hoofd en dhara staat voor vloeiende stroom, letterlijk betekent het ‘een stroom op het hoofd’. Bij een Shirodhara behandeling giet je dus met behulp van een speciale regelbare Ayurveda tool een continue stroom van warme Ayurvedische kruidenolie (soms ook water of melk) op het voorhoofd (op de plaats waar het derde oog bevindt; het gebied van de Ajna Chakra). Door het ontspannende effect van de warme olie op het voorhoofd worden ook onze gedachten gezuiverd, waardoor mentale druk wordt verlicht. Na een shirodhara-behandeling voelt u zich lichamelijk en geestelijk lichter en helderder. De Shirodhara behandeling is bedoeld als Shodana: het met wortel en al uitroeien van de basis oorzaken (toxinen) van ziekte. Het is een reinigingstherapie die onderdeel uitmaakt van de Ayurvedische Pancha Karma (vijfvoudige) behandeling, maar de Shirodhara behandeling kan ook afzonderlijk worden uitgevoerd als een enkelvoudige therapie. Het vult de weefsels aan, zorgt voor verjonging, optimaliseert de circulatie van voedingsstoffen voor lichaam en geest. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen en celregeneratie wordt bevorderd. Je kunt Shirodhara ook zien als een soort ontspanningsmassage voor ons mentale en emotionele lichaam.

Shirodhara stimuleert de werking van de hypofyse en de hypothalamus, die onder meer de hormoonbalans in ons lichaam regelen. Door de Shirodhara behandeling wordt bijvoorbeeld de afscheiding van serotonine gestimuleerd, een ‘feelgood’ hormoon dat ons gevoelens van rust en welbehagen geeft. Shirodhara is een belangrijke en zeer effectieve Ayurvedische behandelmethode die kan worden ingezet bij de meeste neurologische problemen/ psychische klachten, stress, zenuwspanning en slaapstoornissen. Shirodhara kan ook uitstekend als preventieve behandeling worden toegepast om voorgenoemde klachten te voorkomen.

Behandeling:
Gedurende ongeveer twintig minuten wordt op speciale wijze een dun stroompje warme olie op het voorhoofd gegoten. Deze ‘massage’ werkt diep ontspannend op lichaam en geest.

Voor ontspanningsdoeleinden/preventief:
Incidentele of wekelijkse behandeling.

Voor ernstige ziekten/curatief:
Dagelijkse/wekelijkse behandelingen in combi met voeding, yoga, kruiden en oefeningen.

Let op: omdat de behandeling bij sommige personen een intensief effect kan hebben, raden we je aan om te zorgen dat iemand je naar huis kan begeleiden.

* Meestal gaat een Shirodhara behandeling gepaard met vooraf een totale lichaamsmassage (Abhyanga)

Aanbevolen bij:

 • stress en spanning
 • slaapproblemen
 • geheugenzwakte
 • hoofdpijn
 • migraine
 • nerveuze aandoeningen
 • futloosheid
 • simusitis
 • vermoeidheid
 • depressie
 • vastzitten van emoties / epilepsie
 • geheugenverlies
 • ADHD
 • ontwikkelen van intuïtie

Voordelen:
Shirodhara zorgt voor eliminatie van hoofd- en vata ziekten die nek, ogen, oren, neus en zenuwsysteem beïnvloeden. Het gaat stress tegen en de effecten daarvan op het zenuwstelsel. Eveneens verlicht het slapeloosheid, astma, haar problemen, spanning, bezorgdheid, woede, chronische hoofdpijnen, reuma, hoge bloeddruk, geeft mentale ontspanning. Er ontstaat een gevoel van helderheid en openheid en maakt het lichaamsnatuurlijke gevoel van balans en harmonie wakker, het laat je in een staat van vrede en kalmte drijven en het kalmeert de psyche. Shirodhara wekt een meditatief gevoel op.

Het wezenlijke belang van onthaasten (anti-stress)
Volgens de Ayurveda is stress een disbalans van prana vayu, sadhak pitta en tarpak kapha, van levenskracht, intelligentie en cerebrospinale vloeistof. De hersenen en het hart zijn de zetel van prana vayu en bewustwording. Shirodhara helpt para (processed) ojas te versterken, dat de levensvatbare functies van de vitale organen, het hart en de hersenen onderhoudt. Het werkt op tarpaka en prana door het stimuleren van para ojas dat naar het hart gaat en helpt de levensfunctie. Indirect werkt Shirodhara op versterking van ojas en daarmee de immuumfunctie en verjongingsfunctie. Het draagt bij aan de lichaamseigen helingsmechanisme om stress te ontladen van het zenuwsysteem. Sahasrara chakra is de zetel van de hypofyse en pijnappel klier, hypofyse is een van de hoofdklieren van het endocriene systeem. Met Shirodhara stimuleer je de hypofyse klier wat er voor zorgt dat de hormoon balans wordt hersteld.

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.