070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Panchakarma kuur

Panchakarma kuur

De vijfvoudige Ayurvedische reinigingskuur

Wat is een Panchakarma behandeling of kuur?

Panchakarma is een systeem dat bestaat uit diverse behandelmethoden, die als nut hebben het lichaam te ontdoen van moeilijk afbreekbare afvalstoffen (ama). Men maakt tijdens de Panchakarma behandelingen gebruik van speciale oliën en kruiden. Aan Panchakarma zijn geen speciale leefregels verbonden. Wel zullen er tijdens de hoofdbehandeling dieetadviezen worden gegeven. Tevens zullen er kruidencomplexen worden verstrekt om het lichaam te reinigen. Panchakarma is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische geneeswijze.

Waarom een Panchakarma kuur?

Panchakarma heeft, zoals eerder vermeld, tot doel het lichaam te reinigen. Elke mens is met een bepaalde aanleg of constitutie geboren. Leeft men niet volgens deze aanleg of individuele constitutie dan worden de levens-energiën gestagneerd en wordt de mens ziek. Het resultaat van de Panchakarma behandeling is, dat de levens-energiën beter gaan stromen en de mens zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelt. Na de behandeling ervaart men in geestelijk opzicht meer helderheid en in lichamelijk opzicht een beter functioneren. Het afweersysteem van het lichaam verbetert waardoor de kans op ziekte wordt verminderd. Onderzoeken in India hebben uitgewezen, dat de biologische leeftijd een aantal jaren wordt verminderd. Men wordt dus, biologisch gezien, jonger.

Verschil tussen Panchakarma andere reinigingstechnieken

Het lichaam dient, volgens de Ayurveda, gezien te worden als een eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) welke zich op een fysiek niveau uiten als verschillende samenwerkende lichamelijke functies (b.v. ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, etc.). Wanneer deze principes (Vata, Pitta en Kapha) op elkaar zijn afgestemd of als een eenheid met elkaar samenwerken dan spreken wij over een gezond lichaam en geest. Men kent in verschillende alternatieve geneeswijzen reinigingsmethoden zoals: vasten, darmspoelingen, bloedzuiverende kruiden, etc. welke toegespitst zijn op het corrigeren van specifieke lichamelijke functies. Deze correctie kan echter de eenheid van samenwerkende principes (Vata, Pitta en Kapha) nog meer verstoren waardoor de symptomen op een ander niveau alleen maar verergeren. Het voordeel van Panchakarma t.o.v. andere reinigingsmethoden (detoxprogramma’s) is dus dat Panchakarma naast de reiniging ook een regulerende werking heeft op de werkzame principes (Vata, Pitta en Kapha) in het hele systeem inclusief de geest. Het lichaam wordt volgens verschillende methoden gereinigd in een relatief kort tijdsbestek. Het woord “Pancha” betekent in het Sanskriet “vijf” en Karma betekent “activiteit”. Panchakarma volgt vijf methoden om het lichaam te reinigen. De belangrijkste onderdelen zijn: oliemassage, medicinaal zweten, darm- en voorhoofdholten reiniging.

Voor wie is Panchakarma bedoeld?

Panch Karma is voor iedereen. Men kan om therapeutische reden deze behandeling ondergaan, maar Pancha Karma is ook bedoeld voor het ondersteunen van gezonde mensen om de gezondheid te handhaven. In heel bijzondere gevallen bestaan er contraïndicaties. Door middel van het onderzoek zal blijken of dit het geval is.

Hoe vaak Panchakarma?

In het algemeen kan men stellen dat één behandeling in de 2 jaar voldoende is. Bij specifieke gezondheidsproblemen kan men na overleg eventueel meerdere behandelingen ondergaan.

Panchakarma in stappen

 • Consult
 • Voorbereidingsdagen thuis
 • Virechana (laxeren/purgreren)
 • Basti (reinigende en voedende klisma)
 • Abhyanga (oliemassage)
 • Pizhichil (besproeien van warme kruidenolie over het gehele lichaam)
 • Swedana (kruidenstoombehandeling)
 • Vamana (braaktechnieken)
 • Nasya (behandeling via de neusholten van de keel-neus-oor kwalen d.m.v. kruidenoliën)

CONSULT
Afhankelijk van de constitutie kunnen bepaalde onderdelen van de behandeling worden gewijzigd. Voor een behandeling wordt ongeveer een halve dag uitgetrokken. Gedurende het consult met de Vaidya (Ayurvedic Practitioner®) wordt de lichamelijke en geestelijke aanleg en conditie onderzocht. Aan de hand van de polsdiagnose en onderzoek van de uiterlijke kenmerken zoals gelaat en lichaamsbouw wordt geconstateerd welke constitutie men heeft en op welke wijze het natuurlijk evenwicht verstoord is. Op basis van deze gegevens en aanvullende informatie, wordt een programma samengesteld. Hoofd Ayurvedic Practitioner® is de heer Anil. K. Mehta. Hij werd geboren in India, studeerde aan de Maharishi Dayanand University te Rohtak (Haryana) en behaalde daar zijn graad in Ayurvedische Medicijnen en in Chirurgie. Op deze wijze staat het AGN borg voor een behandeling volgens de klassieke Ayurvedische Geneeswijze.

VOORBEREIDINGSDAGEN THUIS
Als voorbereiding kan de patiënt iedere dag ghee (geklaarde boter) en bepaalde kruiden innemen om de darmen te reinigen. Ghee is roomboter, waarvan het water en eiwitten zijn verwijderd. Hierdoor kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking terwijl de kruiden laxerend werken.

ABHYANGA EN PIZICHIL
Abhyanga is massage met warme kruidenolie. Deze massage geschiedt volgens een klassieke Ayurvedische methode. De Ayurveda kent haar eigen massagetechnieken om de olie zo gunstig mogelijk op het lichaam in te laten werken. De kruidenolie wordt bereid naar het constitutietype en kan tevens van dag tot dag, qua samenstelling,verschillen. Ook hier hebben de kruiden een aansterkende en reinigende werking. Na de Abhyanga zal een speciaal sproeiapparaat worden gebruikt om de warme kruidenolie over het lichaam te besprenkelen. Dit onderdeel wordt Pizichil genoemd.

SWEDANA (STOOMBEHANDELING)
Hierbij wordt door middel van stoom en kruiden, het lichaam, tot transpiratie aangezet. De kruiden worden daarbij weer opgevangen. De behandeling vindt plaats in een speciale stoomcabine. Deze bestaat uit twee onderdelen, n.l. een platform, waarop men komt te liggen en een bolvormig deksel die het platform afdekt. Het hoofd steekt uit en wordt niet door het deksel omvat. Het wordt dus niet door de stoom verhit. De stoom is afkomstig uit ketels, gevuld met water en kruiden. Door de stoom zullen de poriën van de huid zich verwijden, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.

VAMANA (BRAAKTECHNIEKEN)
Hierbij worden braaktechnieken gegeven om het eerste deel van het spijsverteringsstelsel van giftige stoffen te ontdoen. Deze behandeling is zeer geschikt voor mensen die last hebben van slijmvorming in de borstholte. Deze behandeling kan worden vervangen d.m.v. speciale kruiden die een zelfde werking hebben. Men hoeft dan niet te braken.

VIRECHAN (LAXEREN/PURGREREN)
Dient als reiniging van de dunne en dikke darm (middengedeelte van het maag-darmkanaal). Er worden laxerende kruiden meegegeven, die thuis kunnen worden ingenomen gedurende de dagen dat men bij het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland onder behandeling is.

BASTI (REINIGENDE EN VOEDENDE KLISMA)
Door middel van klisma’s wordt er vloeistof via de endeldarm in de darmen gebracht. Men onderscheidt 2 soorten klisma’s:

 • Reinigende
 • Voedende

NASYA
Kruidenextracten of kruidenoliën worden via de neus toegediend. Dit heeft een reinigende werking op de voorhoofds- en bijholten. Deze behandeling is geschikt voor oogproblemen en klachten van neurveuze aard.

NABEHANDELING
Nadat men de kuur heeft voltooit kan men langzaam overschakelen op een eigen levenspatroon conform de eigen natuur. Het is van belang om het verkregen voordeel van de Pancha Karma behandeling in stand te houden. Hiertoe zal de Vaidya adviseren omtrent leefwijze, eetgewoonte en Ayurvedische kruiden complexen die nodig zijn om lichamelijk en geestelijk in goede conditie te blijven. Pancha Karma is niet aleen belangrijk in de Ayurvedische geneeswijze, maar levert ook een belangrijke bijdrage als aanvulling op de moderne Westerse gezondheidszorg. Veel gezondheidsproblemen zijn het resultaat van verkeerde voeding, millieuvervuiling, ongezond leefpatroon, etc.. Giftige afvalstoffen krijgen daardoor de kans om zich op te hopen in ons lichaam. Pancha Karma zorgt voor een algehele reiniging, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt en ziekten minder kans krijgen om door te breken.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN
Personen die van ver komen worden geadviseerd om gebruik te maken van de overnachtingsmogelijkheden in de kliniek daar het reizen afbreuk doet aan de Pancha Karma behandeling.

Aanbevolen bij: vele aandoeningen, ook van ernstige aard.
Duur van de behandeling: enkele dagen tot weken.
Prijs: op aanvraag

Voordelen van correct uitgevoerde Pancha Karma behandeling:

 • Een Pancha Karma behandeling is een evenwichtige manier van reinigen waarbij de ama (toxines) uit het lichaam worden verwijderd.
 • Dosha’s komen in evenwicht waardoor de stofwisseling en spijsvertering zullen verbeteren als ook de immuniteit en energieniveau’s.
 • Stress wordt verminderd en het lichaam wordt ontspannen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk ervaart men meer helderheid.
 • Het verouderingsproces wordt vertraagt, de huid krijgt meer gloed en glans en de behandeling geeft levensenergie en kracht.
 • De goede werking is binnen enkele weken merkbaar. Ook als men deze behandeling om preventieve rede­nen ondergaat, is het voordeel te merken.
 • Vermindert de afhankelijkheid van alcohol, tabak, drugs en medicijnen en helpt bij het implementeren van gezonde voeding en levensstijl
 • Aangezien deze methode van reinigen een zeer diepgaande uitwerking heeft, kunnen ook chronisch zieken door deze behande­ling worden geholpen.
 • Panchakarma heeft ook een duidelijk preventieve werking, want toekomstige ziekten worden voorkomen.
 • Een behandeling om preventieve redenen kan eenmaal per jaar worden herhaald.

* De behandelingen gegeven door een geregistreerde Ayurvedische arts of therapeut komen wanneer je aanvullend bent verzekerd altijd in aanmerking voor vergoeding (geheel of gedeeltelijk).