070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

De verschillende Seizoenen

Cyclus van de seizoenen en Ayurveda

door Zach Bubeck – Ayurveda Wellness Practitioner Student (San Diego College van Ayurveda)

Wanneer we het heelal bestuderen, dan nemen we waar, dat de cirkel de meest voorkomende en terugkerende vorm is. Deze doordringende vorm weerspiegelt de cyclische aard van alle dingen. Onze melkweg, net als alle anderen, beweegt zich rond een gemeenschappelijk middelpunt. Ons zonnestelsel draait rond het centrum van ons melkwegstelsel. Onze planeet draait rond de zon, onze maan draait in een baan rond de aarde en allen draaien ook rond hun as. We kunnen van dit fenomeen zelfs getuige zijn op micro-kosmische niveau, waar we elektronen rond de kern van  atomen kunnen waarnemen. Verder kunnen we vele andere abstracte cycli waarnemen zoals bijv. een levenscyclus of een voedselkringloop etc etc.

De mens kan worden beschouwd als een systeem ingebed in een groter systeem. Binnen en buiten deze systemen is er een constante uitwisseling van energie die beweegt in cycli. Ayurveda geeft ons een model voor het begrijpen van de rechtstreekse werking die de grotere cycli binnen dit systeem hebben op ons als mensen. Gebruik makend van deze informatie krijgen we de kans om onze levensstijl op een manier die elke onevenwichtigheden in onze microkosmos veroorzaakt door deze externe invloeden zal corrigeren aanpassen.

De eerste cyclus te worden beschouwd is de rotatie van de aarde. Tijdens deze cyclus ervaren we veranderingen in de hoeveelheid van de directe blootstelling we ontvangen van verschillende vormen van licht en andere subatomaire deeltjes. Dit zorgt voor veranderingen in de doshic kwaliteit van de atmosfeer om ons heen en direct in ons. Hoewel de tijden van deze fasen te veranderen in de loop van het jaar, afhankelijk van uw locatie, de volgende is een algemeen overzicht van de doshic invloed van verschillende momenten van de dag:

03:00-06:00 Vata
06:00-10:00 Kapha
10:00-03:00 Pita
03:00-18:00 Vata
18:00-10:00 Kapha
22:00-00:00 Pita
12:00-03:00 Kapha

Degenen onder ons die balans zoek moeten overwegen deze cycli en de hoofdsom van zoals steeds meer als bij het maken van beslissingen over hoe we onze dag te voeren tot dag activiteiten. Een grote wereldwijde voorbeeld hiervan is dat de meeste mensen het best gediend door het hebben van hun grootste maaltijd van de dag ‘s middags wanneer pitta is het hoogst en het voeden van de Jathara Agni.

Verhuizen naar langzamere cycli, moeten we ook rekening houden met de seizoenen, die worden veroorzaakt door de aarde ten opzichte van de zon in de loop van haar jaarlijkse baan. De seizoenen effect op het lichaam moet worden gecompenseerd volgens het seizoen zelf en de individuen grondwet. Bijvoorbeeld, kan het nodig zijn een kapha tijdens de winter een verwarming dieet waar een pita best gediend om een ​​evenwichtig dieet te houden tijdens de winter met slechts af en verwarming voedsel te eten. Tijdens de zomer de pita persoon kan een meestal koeling dieet waar de kapha in staat zijn om meer te verwarmen voedsel te eten nodig hebben.

In aanvulling op de overwegingen van het huidige seizoen moeten we het effect van de seizoenen te beschouwen als ze veranderen en wat ze achterlaten. Tijdens de winter bijvoorbeeld, is er vaak opbouw van Kapha. Pita kan opbouw tijdens de winter als gevolg van de verhoogde opslag van interne warmte als reactie op de externe kou. Gezien dit potentieel opbouw, de behoefte aan grote schoonmaak krijgt een nieuwe betekenis want dit is een geweldige tijd voor panchakarma of andere reiniging protocollen uit te voeren. Seizoenen zijn verschillend in verschillende plaatsen, maar algemeen de volgende Dosha worden betrokken bij de volgende seizoenen:

Zomer – Pita
Herfst – Vata
Beginnende winter – Vata
Late winter – Kapha / Vata
Voorjaar – Kapha

Naast deze twee belangrijke cycli, zal Ayurveda ook rekening houden subtielere invloeden zoals de maan en andere hemellichamen. De getijden worden beheerd door de maan en ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Het spreekt dan vanzelf dat ons lichaam zal worden uitgevoerd door de maan ook. Het is een verifieerbaar feit dat meer kinderen arbeid beginnen op volle manen dan alle andere dagen. Ayurveda leert ons ook dat andere hemellichamen hebben een directe invloed op ons wezen ook. Onze omgeving omvat niet alleen het weer. Waar we wonen, de mensen die we zijn rond, de netheid van ons huis en de wind die bracht in de lucht die we ademen zullen allemaal een rol spelen bij het beïnvloeden van onze grondwet op elk moment. Deze feiten allemaal dienen als prachtige herinnering van de noodzaak van holistisch denken bij het naderen van de gezondheid van een Ayurvedische perspectief.