070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Lichaamstherapie

Ayurvedische Lichaamstherapie

Basti – Medicinale klysma, enema therapie. Een belangrijke zetel van vata is de dikke darm. Ayurvedische basti omvat het via de rectum naar de dikke darm binnenbrengen van kruidenmengsels (op sesamolie basis) en kruidenpreparaten in vloeibare vorm. Basti is de meest effectieve behandeling bij vata aandoeningen.

Aanbevolen bij: constipatie, buik, chronische koorts, koude, seksuele stoornissen, nierstenen, hart pijn, rugpijn, ischias en andere pijn in de gewrichten. Andere vata aandoeningen zoals artritis, reuma, jicht, spierkrampen en chronische hoofdpijn.

Hridaya basti – Hrid is het Sanskrietwoord voor ‘het hart’, en bij deze behandeling wordt er een dijkje van deeg op het borstgebied aangebracht. In het kommetje wordt warme, medicinale olie aangebracht en enige tijd vastgehouden. De olie wordt een aantal keer ververst om de temperatuur aangenaam warm te houden. Deze behandeling is uitstekend bij ademhalingsproblemen en problemen met het hart. De behandeling is ook inzetbaar bij problemen van emotionele aard. Hridbasti wordt met een plaatselijke of algehele lichaamsmassage afgesloten.

Aanbevolen bij: astma, benauwdheid, bronchitis, aandoeningen aan het hart, hartkloppingen, hoge bloeddruk, angina pectoris, spierkrampen, stijfheid, woede en verdriet.

Kati Basti – Kati Basti is een techniek die wordt toegepast bij rugklachten; chronische lage rugpijn, hernia, wervelkolom problemen, rugstijfheid, ontstekings- en of spierpijn. Het kan ook worden ingezet bij rugklachten die vanuit het bekkengebied of vanuit de buik doorstralen naar de rug, of bij rugpijnen tussen de schouderbladen waar zich bepaalde spanningen hebben opgehoopt. Het doel van de Kati Basti is om de plaats die overbelast en ongezond is tot diepe ontspanning te brengen. Deze behandeling verhoogt de bloedcirculatie in de aangedane plek en tijdens de behandeling wordt de medicinale olie tot diep in de huid opgenomen en voedt en versterkt zowel de spieren als zenuwen. Kati Basti wordt met zeer warme medicinale olie gedaan woordoor het effect van ontspanning tot in de diepere lagen van het gebied als ook de betreffende marma-punten kan doordringen.

Aanbevolen bij: spondylitis, spondylolysthesis, hernia, reumatische artritis, sacroileitis, lumbosacrale radiculaire syndroom.

Pizhichil – Pizhichil is een bijzondere vorm van behandeling die een combinatie is van olie massage en warmtebehandeling. Deze therapie is ook bekend als behandeling voor aristocraten en werd in vroegere dagen door de Maharadja’s en koningen ondergaan. Bij deze Ayurvedische behandeling wordt warme sesam- of Ayurvedische kruidenolie over het hele lichaam uitgegoten. Pizhichil betekent letterlijk ‘uitknijpen’, omdat deze behandelingen over het algemeen gegeven wordt door middel van het uitknijpen van in olie gedrenkte doeken. Een zachte, gesynchroniseerde massage die wordt uitgevoerd onder een constante stroom van warme kruidenolie.

Aanbevolen bij: weefselverlies, vata (lucht) aandoeningen, lage immuniteit, krachtverlies, seksuele zwakte, spierspasmen, degeneratieve spier-aandoeningen, reumatische pijnen, artritis, neurologische aandoeningen enz.

Pindaswedana – Pindaswedana is een behandeling waarbij het lichaam wordt gemasseerd met bundels met gekookte rijst of kruiden. De bundels worden in een warm mengsel van kruiden en melk of olie gedoopt en vervolgens wordt hele lichaam in cirkelvormige bewegingen met de bundels gemasseerd. Door de warmte kunnen de medicinale eigenschappen van de kruiden diep de weefsels intrekken. De behandeling verlicht vele klachten, heeft een pijnstillende werking en een verjongend effect. Pindaswedana kan zowel door één als twee personen worden uitgevoerd.

Aanbevolen bij: (spier)pijnen, gewrichtsproblemen, zoals osteo-artritis en reumatoïde artritis, slapeloosheid, depressie, blokkades in het lichaam, circulatiestoornissen.

Swedana – Swedana is een behandeling waarmee het lichaam wordt verhit door middel van warme stoom. Deze behandeling wordt vaak toegepast ter opvolging van Snehana, de warme oliebehandeling. Tijdens de Swedana behandeling zit u in een stoomcabine, waarbij slechts uw hoofd uitsteekt. Door de warmte gaan uw poriën openstaan en kan de olie tot de diepste weefsels binnendringen. De warmte zorgt ook voor een betere beweging in het lichaam en lost blokkades op. Tijdens de behandeling begint u te transpireren en daardoor worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd. De behandeling is vooral geschikt voor klachten die door Vata en Kapha dosha zijn veroorzaakt.

Aanbevolen bij: ter afsluiting van de Abhyanga, obesitas, reumatoïde artritis, verkoudheid, verstoppingen in het borstgebied, stijve spieren, circulatiestoornissen, ter voorbereiding op Panchakarma.

Vamana – Is een Ayurvedische behandeling waarbij door middel van braaktherapie het lichaam van oud en taai slijm wordt ontdaan, hierdoor kan de buitensporige “Kapha” dosha weer in balans worden gebracht. Tijdens dit proces wordt niet alleen de maag en luchtwegen opgeschoond. Het heeft een reinigende werking op elke cel in het lichaam.

Aanbevolen bij: diabetes, astma, chronische verkoudheid, chronische sinusitis, chronische indigestie, huidziekten, voedselvergiftiging, epilepsie, anorexia, specifieke abdominale stoornissen en door Kapha overheersende gerelateerde ziekte.

Virechana – Virechana is de Panchakarma behandeling die zorgt voor de eliminatie van Pitta vanuit de dunne darm. De dunne darm is de plaats waar Pitta zich concentreert en tijdens de Purvakarma behandelingen is Pitta zoveel mogelijk vanuit de dieperliggende weefsels naar de dunne darm gebracht. Virechana is een therapie waarbij u sterk laxerende kruiden krijgt toegediend. Op deze manier wordt diarree opgewekt, waardoor de overtollige Pitta zal worden afgevoerd.

Aanbevolen bij: Pitta-aandoeningen zoals: chronische koorts, huidaandoeningen, acne, allergische aandoeningen, eczeem, psoriasis, ascites, artritis, geelzucht, onvruchtbaarheid, oligospermie, hyperzuurgraad, wormen en jicht.

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.