070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Dravya-guna

Dravya-guna (Ayurvedische kruidenleer) | Ayurveda maakt in verschillende vormen van Ayurvedische therapie gebruik van kruiden met gezondheidsbevorderende eigenschappen. In de Ayurvedische literatuur (onder andere de Charaka Samhita) worden meer dan 500 kruidenplanten beschreven. De potentie van deze kruiden is al meer dan duizenden jaren bekend en beproefd. Een oude Ayurvedische geleerde Charaka genaamd heeft in zijn boek vijftig groepen van tien kruiden beschreven. Deze verdeling van de vijftig groepen is op basis van de kruiden hun specifieke positieve werking in relatie tot de spijsvertering, luchtwegen, urinewegen, huid etc..

Ayurvedische kruiden & Bhasma’s

De Ayurvedische kruiden die bereid zijn kunnen in verschillende vormen worden ingenomen of toegediend, denk hierbij aan: poeder, extracten, tabletten, zalven, oliën of als thee,  en zo zijn er nog een aantal toedieningsvormen. De Ayurvedische kruiden, mineralen of verpulverde (edel) metalen kunnen ook worden bereid in ghee of als een bhasma of tal van andere toepassingen. Kruiden hebben net als allopathische geneesmiddelen uiteindelijke een chemische samenstelling maar worden daarentegen makkelijker opgenomen door het lichaam zonder vaak nadelige bijwerkingen omdat deze alleen maar natuurgetrouwe ingrediënten bezitten.

De Ayurvedische kruidenpreparaten die door onze kliniek worden voorgeschreven worden volgens zeer strenge Europese richtlijnen geproduceerd en zijn vrij van ongeoorloofde doseringen zware metalen. De toediening van Ayurvedische kruiden preparaten kunnen een sterk corrigerend effect hebben op het lichaam, maar ook hier geld net als bij voeding wat voor de één goed is hoeft niet persé voor een ander goed te zijn. Bij Ayurveda wordt het effect op de dosha’s nauwkeurig in de gaten gehouden. Voor dezelfde aandoening kunnen bij verschillende mensen door afwijkende dosha-verhoudingen verschillende kruidenpreparaten worden voorgeschreven. Er zijn dan ook vele honderden middelen in de Ayurvedische kruidengeneeskunde waaruit kan worden gekozen naar gelang de constitutie en aandoening van een patiënt. Over het algemeen wordt in de Ayurveda gebruik gemaakt van combinatiepreparaten. Verschillende kruiden worden in verschillende doseringen of concentraties bij elkaar gevoegd om hun onderlinge werking te versterken. Dit alles met als doel de kwaal effectief te behandelen en de vitale organen die een onmiskenbare rol spelen te stimuleren. Kruiden kunnen voor elke disbalans worden ingezet. Vandaag de dag wordt gewerkt met zowel duizenden jaren oude klassieke formules als ook meer recentere recepten, of preparaten die door individuele Vaidya’s (bekwame Ayurvedisten) zijn samengesteld.