070 319 25 46 info@ayurveda-agn.com

Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda? | Ayurveda is een geneeskunde die dateert uit de Vedische beschaving waarvan de eerste op schrift gestelde overblijfselen terug gaan tot 3500 jaar v. Christus. Er wordt ook wel gezegd dat Ayurveda en Yoga zo oud zijn als de mensheid zelf.

De Ayurvedische geneeskunde is de bakermat is van de (Tibetaans) Boedhistische, Chinese, Griekse als ook de hedendaagse Westerse reguliere geneeskunde. Een voorbeeld hiervan is dat de eerste plastische chirurgie in 1816 in Engeland werd toegepast door de Britse chirurg Joseph Constantine Carpue. Hij reconstrueerde een neus met behulp van een gesteelde lap door toepassing van een methode die in India al duizenden jaren geleden werd toegepast en opgetekend stond in de Ayurvedische geschriften.

ayurveda-wereldwijd

Ayurveda wereldwijd

Met het verstrekken van de tijd is Ayurveda grotendeels ingeburgerd geweest in het dagelijkse leven van de bevolking in India. Het heeft hun leef- en zienswijze in positieve zin sterk beïnvloed en men heeft het dan ook al vaak met de paplepel ingegoten gekregen. Voor vele is Ayurveda vandaag de dag zowel ‘binnen’ als ‘buiten’ India een manier van leven geworden. Dat Ayurveda de tand des tijds heeft doorstaan is een bewijs voor haar effectiviteit. Ayurveda wint nog steeds terrein en dit is natuurlijk niet verbazingwekkend, Ayurveda is een natuurgeneeskunde die de meest schone Ecologisch voetafdruk achter laat en streeft naar harmonie tussen lichaam en geest, mens en leefomgeving. De Ayurvedische leer neemt ook vandaag de dag nog een belangrijke plaats in het studieprogramma van de opleidingen aan de Medische Faculteiten van de Universiteiten in India. 

Ayurveda & de WHO

De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. Het wordt dan ook hoogste tijd de er mogelijkheden ontstaan om hier in het Westen Ayurveda op Universitair niveau te onderrichten en te volgen. Het beginsel in de Ayurvedische leer gaat ervan uit dat ziektes ontstaan door disbalans tussen lichaam, geest, behoeften, verlangens en plichtsvervulling. Het evenwicht kan bijvoorbeeld worden verstoord door verkeerde voeding en/of verkeerde leven- en zienswijzen. Ayurveda is er dan ook op gericht om balans terug in iemands leven te brengen. Zelfs vele hedendaagse chronische ziekten waar men in het reguliere circuit geen raad mee weet kunnen in Ayurveda met goed of verbeterd resultaat behandeld worden. Ziekte die genetisch zijn bepaald door beschadigd DNA materiaal hebben volgens Ayurveda te maken met het tegendraads handelen in relatie tot wetten van de stoffelijke natuur in voorgaande levens, maar dit is natuurlijk iets dat volgens de Westerse wetenschap moeilijk is aan te tonen, dit kun je nou eenmaal niet onder een microscoop leggen.

De belangrijkste eigenschappen van Ayurveda

  • De Ayurveda is de oudste geneeskunde die de menselijke beschaving kent.
  • Ayurveda is de werkelijke kunst van het leven.
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van lichamelijke, mentale en spirituele bewustwording.
  • Ayurveda is 100% natuurlijk, dus géén bijwerkingen van lichaamsvreemde chemische stoffen.
  • Ayurveda heeft authentieke programma’s die helpen het lichaam te  ontslakken.
  • Ayurveda werkt weerstandsverhogend en ziekte preventief.